Fins Lapland is momenteel erg populair, en terecht! Ben je een echte sneeuwliefhebber, dan is Lapland een waar paradijs. Denk aan de huskysafari’s, sneeuwscootersafari’s en rendieren, niet te vergeten het noorderlicht natuurlijk. Ook in de zomer is het een populaire bestemming met uitgestrekte landschappen en unieke natuur. Maar wist je dat het zuidelijke deel van Finland ook de moeite waard is? Finland is het land van de 1000 meren. Eigenlijk is dit onderschat, het zijn er namelijk wel 188.000! De natuur is ongerept en perfect voor buitenactiviteiten, zoals hiken of fietsen. Deze plekken en activiteiten mag je niet overslaan tijdens jouw (volgende) reis aan Finland. Vul je bucketlist maar aan! 

Picknicken op een onbewoond eiland 

De winters in Finland duren lang en de Finnen kijken dan ook al lang uit naar de zomer. Ze zijn dan graag buiten en zo werden wij uitgenodigd om mee te gaan picknicken op een onbewoond eiland. Heerlijk varen over het meer, bier mee en worstjes (Fins: Makkara) grillen op het vuur, celebrating summer to the fullest!

Kayakken in het Saimaa meer

Finland heeft zo veel meren en de lokale bevolking maakt hier goed gebruik van; denk aan ijsvissen en schaatsen in de winter en zwemmen en kayakken in de zomer. Het Saimaa meer is het grootste (4.400 km²!) meer in Finland en verbindt veel verschillende regio’s met elkaar. Op een zonnige dag kan je perfect gaan kayakken.

 

Aanschouw de middernachtzon 

 

Vooral Lapland staat bekend om de middernachtzon, maar wist je dat je dit in het zuiden ook kunt ervaren? De zon gaat officieel wel onder, maar blijft net onder de horizon hangen. Dit levert mooie plaatjes op. De foto hieronder maakte ik toen ik ’s nachts naar het toilet moest en naar buiten keek, ik wist dat ik mijn camera moest pakken!

 

 

 

Een rondje rijden in het merengebied

Omdat er zoveel meren zijn, zijn veel wegen zo aangelegd dat ze dwars door een meer gaan of zelfs kleine eilanden met elkaar verbinden, ook wel ridges (Fins: harju) genoemd. Dit levert prachtige panoramische uitzichten op, stop af en toe ook eens op een parkeerplaats om van de omgeving en vooral de stilte te genieten.

 

Hiken in Punkaharju

Punkaharju staat voornamelijk bekend om de Punkaharju ridge, een mooie panoramische weg van zo’n 7 km lang. daarnaast is dit gebied perfect geschikt om te gaan hiken. Waar je uit kijkt, je geniet hoe dan ook van een prachtig uitzicht over de meren en omliggende eilanden.

Ben jij al overtuigd? Ik wil terug!