Griekenland is een populair vakantieland en dat is niet zo gek, het land heeft namelijk van alles te bieden: cultuur, heerlijk eten en prachtige stranden. Als we aan Griekenland denken, denken we aan de eilanden Kreta, Corfu, Rhodos, Kos of misschien nog een ander eiland. Maar heb je er wel eens aan gedacht om Athene ook te bezoeken? Ik ben gek op deze stad en deze 5 dingen moet je zeker doen als je in Athene bent!

Bezoek Anafiotika

In het centrum, vlakbij de Acropolis vind je de buurt Anafiotika dat bij de wijk Plaka hoort. De buurt staat voornamelijk bekend om de witte huizen en smalle straatjes en is erg fotogeniek. De plantenpotten die bij veel huizen staan maken het beeld compleet. De wijk is gemakkelijk te bereiken vanaf metrostation Acropolis.

Struinen door de straatjes van Anafiotika

Drink een frappé of fredo cappuccino op Monastiraki Square

Grieken zijn gek op koffie en op straat zie je zo ook allemaal met een beker koffie lopen, eigenlijk net als in New York wat we kennen van televisie. Een frappé is ijskoffie gemengd met melk, suiker en ijsklontjes & fredo capuccino is geklopte melk met ijsklontjes, espresso en meestal een beetje kaneel, mijn favoriet!

Koffietentjes vind je door de hele stad en meestal kost een beker zo’n €1,50. Kijk uit naar de tentjes waar veel Grieken zitten, dan zit je goed. Grieken kunnen trouwens echt uren in een café blijven zitten. Ze praten dan bij of spelen backgammon. Zie het als ‘even een drankje doen’, maar dan een koffie. Ik ga graag op een van de banken zitten op Monastiraki, er gebeurd daar zoveel en er is zoveel te zien: mooie gebouwen, uitzicht op de Acropolis, wat wil je nog meer?

Bekijk de zonsondergang vanaf de Areapagus Hill

Net aan de andere kant van de Acropolis ligt een grote rots met een prachtig uitzicht over de stad en over de Acropolis. Wat mij opviel is dat er weinig toeristen zijn, dat maakt de plek juist zo bijzonder. De locatie is perfect om de zon onder te zien gaan. Het park is eenvoudig te bereiken vanaf metrostation Acropolis, je loopt dan over de Dionysiou Areopagitou, een fijn pad met veel straatmuzikanten en verkopers (van leuke spullen, geen zonnebrillen!). Je kunt de rots ook bereiken vanaf Monastiraki, maar dat is wel een flinke klim.

Chillen op de Areapagus Hill

Bezoek Monastiraki’s vlooienmarkt

Athene is een waar paradijs als je van winkelen houdt. Je vind er de grote merken als H&M, Zara, Bershka etc, maar ook veel boutique stores. En Sephora! Er is vast ook een straat met Dior en Chanel, maar dat kan ik toch niet betalen.

De vlooienmarkt is ook erg leuk. Tenminste, alleen op zondag. Doordeweeks is het geen echte vlooienmarkt maar juist een lange straat met allerlei Griekse souvenirs en hebbedingetjes, maar op zondag zijn de winkels gesloten en komen de locals met hun kleedjes om spullen te verkopen.

Bezoek archeologische opgravingen

Athene is een stad van oudheid. Je vind dan ook opgravingen door de hele stad heen. De Acropolis is het meest bekend, maar ook de oude Agora, Kerameikos, Olympieion en het Parthenon zijn de moeite waard. Met een entreekaart kun je al deze opgravingen bekijken. De kaart kost €30,- en is 5 dagen geldig.

Er zijn ook een aantal dagen in het jaar dat je de opgravingen gratis kunt bekijken: 6 maart, 18 april, 18 mei, 28 oktober, het laatste weekend van september en tussen 1 november en 31 maart elke eerste zondag van de maand.

Odeon of Herodes Atticus

 

Er is nog zoveel meer te doen in Athene. Ik ben met een Griekse vriendin op pad geweest en het is een heerlijke stad om rond te kijken. Mijn advies:(on)bewust verdwalen, zo kom je de leukste plekjes tegen. Ben jij al eens in Athene geweest?