2 weken geleden heb ik samen met Rebecca heel impulsief een vliegticket (€17 retour!) naar Sardinië geboekt. Of nouja, met Rebecca? Eigenlijk was het een verassing die ik met haar vriend voor haar geregeld heb. Een week later zaten we al in het vliegtuig. Ik wist niet wat ik kon verwachten, het seizoen is tenslotte nog niet begonnen. Na flink wat speurwerk in mijn Lonely Planet zijn we tot een mooie lijst met highlights gekomen, we stonden te popelen! 

We landde in de middag en na behoorlijk wat struggles zijn we 2,5 uur later bij de accommodatie in Tortolí aangekomen dan gepland. We proberen deze dag maar zoveel mogelijk te vergeten, omdat we niet veel meer hebben gezien dan onze huurauto, landweggetjes en een wilde koe. Alle emoties zijn voorbij gekomen: we hebben gelachen, gehuild (midden in een weiland waar we net hadden geplast), we zijn bang geweest, maar tegelijkertijd was het een avontuur en een leermoment voor de rest van de vakantie. Gelukkig werden we bij B&B La Pavoncella in Tortolí fijn ontvangen door Anna.

Hiken

Onze reis stond, onbewust, behoorlijk in het teken van wandelen. Sardinië is bergachtig en de prachtigste plekken op het eiland liggen verscholen. Een absolute aanrader is de hike naar Gola di Gorrupu, een van de diepste en meest imposante kloven van Europa. Het is een flinke wandeling, 4 km en het hoogteverschil is zo’n 650 m. Maar absoluut de moeite waard! Ook zijn wij begonnen aan de hike naar Cala Goloritzé. Dit is een van de mooiste stranden op het eiland, maar om er te komen mag je eerst een stukje wandelen. De hike is ongeveer 1,5 uur, maar helaas zijn we te laat begonnen en het leek ons niet verstandig om terug te hiken in het donker. Dit was ook gelijk het eerste bewijs dat 6 dagen Sardinië te kort is.

Mijn favoriete hike is zeker de klim naar Grotto dei Vaso Rotti, oftewel de grot van de gebroken vazen. Dit is grot op het schiereiland Capo Caccia, enorm indrukwekkend met ontzettend hoge kliffen. De grot is hoog gelegen, dus vanuit de grot heb je een adembenemend uitzicht, eentje om nooit meer te vergeten.

Hoogtepunten

We hebben ervoor gekozen om in 2 verschillende accommodaties te verblijven, om zo het hele eiland te kunnen bezichtigen. Na 3 dagen zijn we doorgereden naar de volgende accommodatie net buiten Alghero.Dit was ook nog eens de enige dag dat het heeft geregend, dus we hadden het goed getroffen! Onderweg zijn we uitgestapt bij het dorpje Bosa dat bekend staat om de gekleurde huizen. Wat een prachtig dorp, elk huis heeft een eigen kleur en het zijn voornamelijk pasteltinten. Heerlijk struinen door de kleine steegjes, de typisch Italiaanse huizen bewonderen en natuurlijk het lekkere ijs proeven!

Alghero zelf is ook een heel leuke stad, en dan met name de oude binnenstad. Als je mij vraagt om één plek te noemen wat Italië van binnen en van buiten uitstraalt, zeg ik zeker Alghero. Elk hoekje is werkelijk fotogeniek. Er zitten veel leuke restaurants (alhoewel veel nog gesloten waren, omdat wij echt voor het seizoen waren), ijssalons, boutique winkels en de oude stadsmuur. Wij verbleven bij Charming Hideaway BV accommodations, een leuke kamer op het platteland.

Al met al hebben wij een heerlijke (bijna) week gehad en is het echt een aanrader om zo vroeg in het jaar te gaan. We hadden heerlijk doe-weer en het is fijn om geen toeristen tegen te komen. Kijk je mee met de foto’s?