Zie jij er ook altijd zo tegenop om lang in het vliegtuig te zitten? Ik in ieder geval. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van reizen en vindt per vliegtuig juist een van de meest comfortabele manier van reizen. Een vlucht van 2 of 3 uur is natuurlijk een appeltje eitje, maar bij de gedachten van een vlucht van 8 uur of langer, krijg ik het spontaan benauwd. Wat moet ik al die tijd nu doen? En hoe bereid ik me voor?! Hier lees je een aantal tips hoe ik me in ieder geval zo goed mogelijk voorbereid op een lange vlucht

Mindset is everything

Ik ben er van overtuigd dat alles begint bij je mindset. 10 uur klinkt dramatisch en ik zeg altijd dat een vlucht van 3 uur appeltje eitje is, maar ik denk dat het maar net is hoe je je instelt. Een vlucht van 3 uur kan juist door die gedachte een eeuwigheid duren, terwijl dat als je weet dat je 10 uur op die ene stoel zit en je verwacht dat het een eeuwigheid duurt, de tijd zo voorbij vliegt! Vaak is de vliegafstand in werkelijkheid iets korter dan gepland, dat is altijd fijn.

Vermaak

Veel reizigers tegenwoordig zijn in het bezit van een tablet, ideaal. Je kunt er de films opzetten die je leuk vind en deze allemaal in het vliegtuig kijken. Ik heb geen tablet (gebruik het thuis niet en het past 9 van de 10 keer niet meer in mijn handbagage, ik vul deze dan liever met camera apparatuur) en hoop altijd maar dat er een leuke selectie aan in-flight entertainment is.

Verder heb ik altijd een boek bij, het liefst een boek waar ik thuis al aan begonnen ben. Zo weet ik al zeker of het een leuk boek is of niet, niets is stommer dan enthousiast aan een nieuw boek beginnen en erachter komen dat je het vreselijk vind met de wetenschap dat je jezelf nog 9 uur mag vermaken. Ook luister ik graag naar wat rustigere muziek dan gewoonlijk. Ik maak vaak een playlist met muziek van bijvoorbeeld Damien Rice, David Gray, John Mayer en Ben Howard.

Een stoel kiezen

Voor de meeste vluchten is het mogelijk om vooraf online in te checken en zo zelf je stoel te kiezen. Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg dat je op tijd op de luchthaven incheckt en je wensen doorgeeft. Een stoelvoorkeur is erg persoonlijk. Aan de ene kant is een window seat fijn, omdat je geen last hebt van anderen die naar het toilet gaan en je hebt iets om tegenaan te leunen. Aan de andere kant vind ik deze plaats juist een claustrofobisch gevoel geven, omdat ik voor mijn gevoel geen kant opkan. Ik geef dus liever de voorkeur aan een gangpad stoel, dan maar opstaan voor anderen, maar je kunt opstaan wanneer je wilt, je kunt je benen goed kwijt en met een fijn gevoel je tas in het bagagevak leggen, omdat je oneindig vaak kunt opstaan.

De beste plekken aan boord zijn natuurlijk de nooduitgang stoelen en vind deze zeker de eventuele investering waard! (Of opstaan midden in de nacht om online in te checken…) Om een goed beeld te krijgen van de stoelindeling aan boord gebruik je de website SeatGuru. Je zoekt hier je vlucht op en krijgt een duidelijk overzicht van de indeling en de goede en minder goede stoelen aan boord. Deze site is overigens ook fijn om de faciliteiten aan boord te bekijken, denk bijvoorbeeld aan maaltijden en in-flight entertainment.

Kleding

Ik vind het vaak lastig om kleding voor in het vliegtuig te kiezen. Enerzijds wil je er degelijk uitzien, anderzijds ga je liever voor comfortabel. Met intercontinentale vluchten kies ik vaak voor een losse jeans, zoals bijvoorbeeld een boyfriend jeans die ook stretchy genoeg is. Ik geef je voorkeur aan een dun shirt met lange mouwen en heb ik een dik vest aan en een sjaal mee, aangezien het in een vliegtuig ook behoorlijk koud kan zijn. De sjaal is overigens ook erg handig om bijvoorbeeld je schouders te bedekken wanneer je een tempel bezoekt. In mijn handbagage heb ik nog schoon ondergoed, een legging of yogapants en dikke sokken mee, deze trek ik dan aan nadat het eten is geserveerd.

Verzorging

Persoonlijke verzorging vind ik belangrijk en zeker in het vliegtuig. Je voelt je al gauw wat viezer door de warmte en heb ik een hekel aan de droge huid die je tijdens het vliegen krijgt. Ik heb daarom altijd een toilettasje mee met deodorant, make up remoer, facial cleanser, moisturizer, lippenbalm, tandenborstel en tandpasta. Door dit te gebruiken voel je je al snel beter en verzorgder én ben je al snel een half uur verder!

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips om jou volgende vlucht zo comfortabel mogelijk te maken! Wat zijn jouw beste tips?