Zeeschildpadden zijn mijn favoriete dieren, maar helaas ook een bedreigd diersoort. Op verschillende plekken in de wereld wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed, zo ook op Gili Nanggu. Op Gili Nanggu startten ze zo’n 20 jaar geleden een project om zeeschildpadden te redden. Om dit project te steunen, kan je zelf ook een schildpad vrijlaten. Laat dit nou al jaren op mijn bucketlist staan! Tijdens mijn reis heb ik 2 schildpadden vrijgelaten: Jacob en Iglo.

Locals

Een goede research voorafgaand je reis is aan te raden. Ik spit bijvoorbeeld de Lonely Planet helemaal door en ga op zoek naar unieke plekken via social media, zoals Instagram en Pinterest. Maar toch, ondanks de mega-goede research, krijg je de beste tips via locals. Informeer bijvoorbeeld bij dat ene lekkere restaurantje of vraag een medewerker in jouw hotel voor de beste tips in de regio. Tijdens ons verblijf in Coral Palms hebben we een bootje gehuurd naar een groepje tropische eilanden voor de kust op aanraden van de eigenaar. Hij tipte ons ook dat we op Gili Nanggu, het grootste eiland, schildpadden konden vrijlaten. Super tof en niet uit de Lonely Planet!

Het tropische strand van Gili Nanggu

Goed doel

Gili Nanggu sea turtle reservation program is in 1995 opgezet en sindsdien zijn er zo’n 9000 zeeschildpadden vrijgelaten. De medewerkers proberen de geboorte en het opgroeien van de schildpadden zo natuurlijk mogelijk te houden;  allereerst voorkomen ze dat de eieren op markten worden verkocht. De eieren zijn namelijk erg geliefd om mee te gaan vissen. Vervolgens worden de eieren op het strand begraven en blijven daar 30-35 dagen liggen, daarna worden de schildpadjes geboren. De schildpadden groeien in gevangenschap op tot ze zo’n 5-6 maanden oud zijn. Ze zijn dan groot genoeg om te overleven en de vrije natuur in te gaan!

Jouw bijdrage

Om een steentje bij te dragen aan dit mooie project, kan je bij een bezoek aan Gili Nanggu zelf ook een schildpad vrijlaten. Je betaald 350.000 IDR (ongeveer €24,-) per schildpad die je vrij wilt laten en daarvan kunnen zij dit project voort blijven zetten. Goede deal toch?

Vervolgens ga je naar de plek waar alle aquariums zijn en krijg je een schildpad. Deze breng je naar de zee, heel grappig, ik had me namelijk nooit gerealiseerd dat schildpadden ademen en daardoor het schild dus beweegt. Ik schrok me dood! Gelukkig ging het goed en wilt de schildpad zo snel mogelijk naar de zee. Daar zet je hem in het zand en wandelt hij zo de zee in. Jammer dat hij geen doei zegt, maar wat een mooi om het beestje zo te zien wegzwemmen!