Pasen is een feest van vreugde en blijheid, dit wordt wereldwijd dan ook uitgebreid gevierd. Even ter opfrissing: volgens de bijbel werd Jezus op Goede vrijdag gekruisigd en met Pasen is hij herrezen uit de dood. In Nederland wordt dit over het algemeen gevierd met een uitgebreid paasontbijt en eten we veel paaseitjes. De paashaas staat centraal en in sommige delen van het land worden paasvuren aangestoken, een heus spektakel. Wij Nederlanders zijn echter niet de enigen die een feest van pasen maken, lees maar eens mee met onderstaande ehm, vreemde paastradities!

Finland

Kinderen verkleed als heksen, Finland. Foto: Niklas Meltio Lehtikuva via Finland.org

Vroeger dacht men dat heksen en boze geesten die in het land rondzwermde kwaad zouden doen op de zaterdag voor pasen. Tegenwoordig herinterpreteren Finse kinderen dit oude geloof door rond te lopen in oude kleding en hoofddoeken, tekenen ze sproetjes en roze wangetjes op hun gezichten en versieren ze wilgentakken met veren en crêpepapier. Zo gaan zij langs de deuren zeggen de spreuk: Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle! Vertaald betekent dat: ik zwaai een takje voor een fris en gezond komend jaar; een takje voor u en een traktatie voor mij! Zij geven dan een van hun takjes af en in ruil daarvoor krijgen de kindjes een snoepje, muntjes of eitjes.

 

Griekenland

Elk Grieks eiland heeft zijn eigen tradities met verschillende optochten en paasprocessies. Een van de opvallendste tradities is wel in Corfu waar ze levensgrote kruiken gevuld met water van de balkons gooien. Sommigen zeggen dat de gewoonte is afgeleid van de Venetianen, die al hun oude spullen op straat zouden gooien op nieuwjaarsdag. Anderen geloven dat het gooien van de potten de lente verwelkomt als symbool van de nieuwe gewassen die zullen worden verzameld in de nieuwe potten.

Ook is het een viering van het einde van de vastentijd die 40 dagen voor pasen start.

Sicilië

De dans van de duivels, Sicilië. Foto: Siciliy&Sicilians

In het dorp Prizzi, Sicilië dragen locals op paaszondag rode pakken en afschrikwekkende maskers en zo representeren zij de duivels. Ze zijn vergezeld door locals in gele pakken, die de dood moeten voorstellen. De traditie, die jaarlijks terugkeert, wordt ook wel de ‘Abballu de daivuli’ ofwel de ‘dans van de duivels’ genoemd. In de ochtend lopen zij door het dorp waar ze omstanders vastpakken en vervolgens weer vrijlaten in ruil voor snoep en geld. Zo verleiden zij zoveel mogelijk zielen om naar de hel te gaan.

In de middag komt ‘Maagd Maria’ met de engelen tevoorschijn. Daarna volgt de daadwerkelijke ‘dans’ en de duivels en de Dood proberen de aanraking met de engelen te ontlopen. Uiteindelijk winnen de engelen: het kwaad is weggedreven.

Haiti

In Haiti wordt de Heilige Week gekenmerkt door kleurrijke parades en traditionele “rara” muziek gespeeld op bamboe trompetten, maracas, drums en zelfs koffie blikjes. De viering is een mengsel van katholieke en Voodoo tradities. Voodoo gelovigen maken een jaarlijkse bedevaart naar het dorp Souvenance waar de viering plaatsvindt.

Polen

Natte maandag in Polen. Foto: Poloniny via Facebook

Als drijfnat worden niet jouw ding is, kan je Polen rond de pasen maar beter vermijden. Op tweede paasdag spetteren jonge mannen ongetrouwde meisjes nat om zo romantiek te inspireren. Tegenwoordig is deze traditie een heus watergevecht geworden met waterpistolen en emmers. De jongens gooien water over de meisjes en ‘slaan’ ze met wilgentakken, omdat dit de eerste boom is die in de lente uitkomt. De takken zouden vitaliteit en vruchtbaarheid moeten overdragen aan de meisjes. Op paasdinsdag zijn de rollen omgekeerd, wel zo eerlijk. Dan gaan de meisjes de jongens achterna!

Ontzettend bijzondere tradities allemaal en om eerlijk te zijn gaat mijn voorkeur lekker uit naar de paashaas. Fijne pasen toegewenst!