Afgelopen donderdag 15 juni mocht ik bij de opening van Streets of the World Photo Museum zijn. Al eerder had Jeroen Swolfs een tentoonstelling naast de world press photo in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Kort daarna opende hij een pop-up tentoonstelling in een oude parkeergarage in Amsterdam Bijlmer en nu is het tijd voor zijn eigen museum in Zaandam! 

Het project

195 landen. 1 fotograaf. Jeroen Swolfs reisde 7 jaar lang de wereld rond om het straatbeeld in elke hoofdstad vast te leggen met als doel het straatleven in de verschillende landen vast te leggen anno nu. De negatieve beelden in de media vliegen ons om de oren, maar ook in steden als Kabul, Beqaa Valley en Dhaka gaat het dagelijkse leven gewoon door.

Jeroen legde het leven vast zoals het is, niet de mooiste plekken van de steden en ook geen achterbuurten. Ook zijn er een paar elementen die in al zijn foto’s zijn terug te zien; vriendschap, hoop, liefde en kinderen. Doordat alle foto’s op dezelfde manier zijn vastgelegd, zie je goed hoe het leven overal ter wereld toch zo gelijk is.Streets of the world 

Vorig jaar was zijn documentaire te zien op National Geographic en eigenlijk was ik vanaf de eerste minuut al om. Als reis- en fotografie liefhebber droom ik alleen maar van zo’n prachtig project. Al eerder bezocht ik zijn tentoonstelling naast de world press photo in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en was ik van de partij tijdens de pop-up tentoonstelling in Amsterdam Bijlmer, ik kan geen genoeg krijgen van de foto’s. Behalve dat ze mooi zijn, zijn er zo veel details in verwerkt. Een vrouw in een blauwe burka die over de straten van Kabul haast, kinderen die plezier hebben in een zweefmolen in Stockholm en een dame die het niet-bestaande verkeer in Pyongyang regelt.

Toen zijn eerste boek uitkwam, heb ik die ook aangeschaft. Een dagboek geschreven door Swolfs zelf waar je zijn avonturen mee beleefd, alsof je zelf op reis bent. Er zit humor in verwerkt, maar ook verdriet. Je leert over culturen en je begrijpt waarom hij kiest voor die ene plek om te fotograferen. Na de zomer komt deel 2 uit en volgend jaar deel 3, de laatste. Ik kijk er al naar uit!

De opening van het photo museum

Het museum bestaat uit 3 verdiepingen en alle foto’s zijn opgedeeld in de verschillende continenten. Dit is niet eerder zo opgesteld, maar het grappige is dat door de sfeer van de foto’s je het continent als het ware beleefd. De uitstraling van het pand is een beetje urban, wat heel goed bij de foto’s past.

Jeroen was uiteraard ook zelf bij de opening waar hij speechte (man, wat hij wel niet allemaal heeft meegemaakt tijdens zijn reis!) en signeerde, altijd leuk. Nu heeft mijn boek een handtekening, yay.

Het museum vind je in Zaandam, het Hembrugterrein om precies te zijn. Goed te bereiken met eigen auto en met het openbaar vervoer, de richting wordt duidelijk aangegeven. De tickets koop je vooraf via de website of aan de deur (geen contant). Je kunt het museum t/m 30 september nog bezoeken.