Misschien klinkt het grappig voor iemand die relatief veel reist, maar ik ben nog nooit alleen op reis geweest! Ik heb een aantal seizoenen als reisleider op verschillende bestemmingen in- en rondom Europa gewerkt en ging toen altijd alleen naar de bestemming toe. Deels ben je in eerste instantie alleen, maar toch vind ik dat anders. Ik heb al vaker het plan gehad om alleen ergens naartoe te gaan, maar eerlijk gezegd zag ik daar altijd een beetje tegenop en heb daarom uiteindelijk de knoop nooit doorgehakt. Dit keer deed ik dat echter wel en vertel je graag hoe ik dit ervaren heb!

Wat vooraf ging

Ik had nog veel vakantiedagen staan, ondanks dat ik dit jaar (privé) al naar Lapland, Indonesië en Sardinië ben geweest. Ik wilde al een paar jaar graag naar Polen en omdat mijn werk seizoengebonden is, moest ik op korte termijn nog op reis gaan. Ik had al veel uitgezocht, maar iemand vinden die mee kan is dan lastig. Ook had ik juist zin om alleen te gaan en rust aan mijn hoofd, een vakantie waar ik alles kan doen wat ik wil doen of niet wil doen.

Omdat ik al zoveel had uitgezocht over mijn plannen, was het eigenlijk zonde om niet te gaan. Ik was immers al begonnen met de voorpret. Uiteindelijk boekte ik mijn vliegtickets: Eindhoven-Brno (Tsjechië) en Wroclaw (Polen)-Eindhoven!

De reis

Voorafgaand de reis was ik bang dat ik moeite zou hebben met alleen zijn. Of wat als ik een bus zou missen? Misschien wil ik ’s ochtends wel helemaal niet opstaan om iets te ondernemen. Hoe ga ik eten, ik ga toch niet alleen in een restaurant zitten? Dit zijn zomaar een paar vragen die continue in mij opkwamen.

Gelukkig was niets hiervan waar. Alleen zijn is heerlijk! Ik ben continue bezig met fotografie en ik stop wanneer ik maar wil en hoelang ik maar wil, ik geniet oprecht van de momenten. Ook heb ik (gek genoeg) geen enkele bus gemist en ben ik geen één keer verdwaald geweest (lang leve google maps en gratis data roamen). Ik stond ’s ochtends vroeg op, uiterlijk half 8, zodat ik de hele dag had om dingen te ondernemen. Iedere ochtend was ik benieuwd naar wat ik allemaal ging zien, ik heb dus totaal geen moeite gehad met weggaan van het hostel.

Wat ik lastig vond is (uit)eten. Ik vind het toch maar raar om alleen in een restaurant te zitten, dus ik koos regelmatig voor de makkelijke optie: een broodje en beleg halen in de supermarkt of gewoon niks eten. Gelukkig heb ik dit de laatste dagen anders aangepakt, omdat de Poolse keuken blijkbaar ontzettend lekker is! Uiteindelijk is het dus helemaal niet zo gek om alleen te zitten, mensen houden zich vooral bezig met zichzelf en niet met jou.

Deze foto maakte ik in Krakau en heb wel een half uur op deze plek gestaan totdat ik de foto had zoals ik hem wilde.

Voordelen

Het allerfijnste vind ik dat je nergens rekening mee hoeft te houden. Je maakt je eigen plannen en je doet precies wat je wilt. Je hoeft met niemand een compromis te sluiten en je wijzigt je plannen wanneer je wilt. Je eet wat je maar wilt en wanneer je maar wilt, een beslissing nemen met een reisgenoot kan soms lang duren. Dat is natuurlijk zonde van je tijd.

Ken je dat, dat je met iemand op reis bent en het best tegenvalt? Jullie idee van reizen verschilt bijvoorbeeld van elkaar of hij/zij is toch niet zoals jij verwacht had. Er ontstaan irritaties en dat is niet leuk, dit kan soms echt het plezier bederven. Wanneer je alleen reist, maak je je om veel kleinere dingen druk, wat heerlijk is. Ik ben iemand die altijd wel iets te mopperen heeft, althans, ik vind wel iets om mij aan te ergeren en over te mopperen. Waar ik mij tijdens deze vakantie het meest aan geërgerd heb is lang in de rij staan en mensen achter je staan te dicht op je. Ideaal toch? Op het moment van schrijven vraag ik me al af waarom dit nu ook alweer zo irritant was.

Selfie in het Lage Tatragebergte

Wanneer je binnen Europa reist is het gratis data roamen een ware uitkomst, mag ik dat zeggen? Ik ben namelijk helemaal niet zo’n fan van mobiele telefoons tijdens reizen. Ik wil graag weten wat ik kan verwachten. Niet van een stad of een highlight, dan wordt ik liever verrast. Ik wil wel graag vooraf weten hoe ik er kom en het liefst zelfs al hoe het busstation eruit ziet en hoe ik mijn kaartjes koop. Dit soort dingen laat ik stiekem liever niet op mij afkomen. En tadaaa, daar is het internet!

Nadelen

Wat ik een nadeel vind van alleen reizen is dat je in principe niemand hebt om je verhaal mee te delen. Met een reisgenoot praat je de dag door en heb je het over dingen die indruk maken of misschien wel vet stom waren, dat is anders wanneer je alleen bent. Je kunt natuurlijk contact zoeken met iemand thuis, maar dat is toch anders. Ik heb om deze reden ook gekozen om in hostels te verblijven, in een dorm. Zo heb je altijd wel iemand waar je hoi tegen zegt en je raakt al makkelijk aan de praat. Start een ander het gesprek niet, doe het dan zelf. Niemand kijkt of vindt het raar! Zo kan jij alsnog je verhaal kwijt en de kans is groot dat de ander dit kan begrijpen of ook ervaart.

Vooruit, toch 1 foto laten maken door een heel aardige man!

Een ander nadeel vind ik toch echt foto’s maken. Iedereen vind het leuk om foto’s van zichzelf te hebben tijdens een reis. Helaas neem ik ook nog eens geen genoegen met een suffe selfie, ik wil toffe foto’s. Het liefst Instagramwaardige (aangezien dit al bijna een officiële term is) foto’s. Dat is lastig, ik zet nou ook weer niet mijn statief met camera uit op een plein om uitgebreid te poseren. Iemand anders vragen heeft voor mij ook geen zin, omdat ik bij voorbaat weet dat ik de foto niet mooi ga vinden. Zou een selfiestick dan toch de oplossing zijn? Op rustige plekken heb ik natuurlijk wel mijn statief erbij gepakt!

Kortom, alleen reizen is een aanrader. Je plant alles zelf en zoals je wilt, zonder ergens rekening mee te houden. Ik ga dit absoluut vaker doen! Ben jij weleens alleen op reis geweest? En hoe heb jij dit ervaren?