Buiten de gebaande paden, dat is wat ik graag doe. Ik vind het leuk om de highlights van een bestemming te ontdekken en maak soms ook de cliché foto’s, maar tegelijkertijd ben ik op zoek naar het onbekende. Ik heb 3 zomers op het Griekse eiland Kos gewerkt, een gezellig eiland met vooral veel leuke locals. Ik bezocht daarnaast regelmatig het nabijgelegen eiland Kalymnos, waar volgens de Grieken de échte mannen vandaan komen. Daarnaast heeft het eiland nog veel meer te bieden. Het is een paradijs voor klimmers, heerlijke traditionele restaurants en een mooie natuur. Above all: weinig toerisme! Maar wat kan je er nu doen?

De hoofdstad Pothia

Bezoek een sponzenfabriek

Op Kalymnos vind je een sponzenfabriek, je weet wel, die grote gele waar je mee doucht! Maar wist je dat deze sponzen uit de zee komen? Rondom Kalymnos groeien ze en duikers vanaf het eiland brengen ze aan land. In de fabriek (die overigens erg klein is) worden ze op een natuurlijke wijze bewerkt zodat jij ze thuis kunt gebruiken. In zo’n fabriek leggen ze het hele proces uit en kan je er je eigen spons kopen, leuk souvenirtje die ook nog eens lang meegaat.

De sponzenfabriek

Struin door de straten van Pothia

Wat ik leuk vind aan Kalymnos is dat het typisch Grieks is, maar toch niet zo typisch. We verwachten dan witte huizen met blauwe daken en deze stad doet naar mijn gevoel meer Italiaans aan. De straten zijn erg smal en de leuke balkons met waslijnen boven de steegjes maken de stad helemaal af. Er zijn ook een paar leuke boutique winkels, dus mocht je nog willen winkelen, zekerweten dat je hier iets unieks vindt!

Een van de vele kleine straatjes in Pothia

Ga naar Agios Savvas

Agios Savvas is een klooster dat bovenop een heuvel ligt, net buiten Pothia. De kerk is gebouwd van stenen en een rood betegeld dak, anders dan de klassieke blauw/witte kerken die we kennen in Griekenland. Behalve dat de kerk ontzettend mooi is, is het uitzicht werkelijk prachtig. Je kijkt namelijk uit over de hoofdstad Pothia!

Agios Savvas

 

Uitzicht

Huur een auto

In de haven vind je verschillende autoverhuurbedrijven. Voor zo’n €40 heb je voor de hele dag een auto en cross je lekker het eiland rond. De wegen zijn makkelijk, er is namelijk maar 1 hoofdweg die je het hele eiland rondbrengt. Het is er rustig rijden, je komt bijna niemand tegen. Vergeet niet onderweg te stoppen bij de vele mooie baaien en uitzichtpunten.

Uitzicht op het noorden van het eiland

Stop onderweg bij Vathy

13 km ten noorden van de hoofdstad, midden in de bergen vind je Vathy. De huizen liggen verspreid over 2 heuvels en het stadje zelf ligt in een soort vallei. Op een van de heuvels kan je de kerk bezoeken, er lopen wel geitjes rond! Verder is de baai perfect geschikt om een duik in het water te nemen of geniet je van een Griekse salade in het dorp.

Vathy

Wil je nu wat meer tijd doorbrengen op Kalymnos? Dat kan natuurlijk ook. In de haven vind je een paar leuke hotels. Het is dan ook de moeite waard om via een local een boot te huren, de kapitein brengt je naar verrassende baaien rondom het eiland waar je met de auto niet kunt komen!