Ik hou van reisboeken, ik kan het wel een lichte verslaving noemen. Ik doe er mijn inspiratie uit op, ik leer over de bestemming en kan uren kwijlen boven de prachtige foto’s die erin staan. Ik lees overigens alleen uit echte boeken, ik vind lezen van een iPad of Kindle maar niks. Dit zijn mijn favoriete reisboeken!

Streets of the World – Jeroen Swolfs

Jeroen Swolfs startte 7 jaar geleden zijn fotografieproject: Streets of the World. Hij reisde de wereld rond en nam in elke hoofdstad een foto van het straatleven. De foto’s zijn zoals het straatleven in de stad op dit moment is. Niet de extreem positieve elementen, maar zeker ook niet de negativiteit waar een stad soms in verkeerd. Dit ging echter niet zonder horten en stoten daar schrijft hij over in zijn boek. Het eerste deel is gepubliceerd en gaat over zijn reis door Azië. Het volgende deel komt in het najaar uit en het laatste deel volgend jaar. Hij gebruikt humor en tegelijkertijd lees je over zijn ervaringen en leert zo een land al een klein beetje kennen, perfect om inspiratie op de doen! Oja, met een QR reader op je telefoon bekijk je direct de foto!

 

Lonely Planet’s ultimate travelist

Lonely Planet’s Ultimate Travelist is een compilatie van 500 meest onmisbare bezienswaardigheden en attracties ter wereld, samengesteld door de wereldwijde gemeenschap van reisdeskundigen van Lonely Planet. Boeiende verhalen, prachtige foto’s en highlights die stuk voor stuk aan je bucketlist moeten worden toegevoegd. In het boek zit ook een grote, uitklapbare kaart waar jij je bestemmingen op kunt afvinken. Een boek om letterlijk bij te kwijlen!

 

Wanderlust – Anne de Buck

Anne de Buck, bekend van yourlittleblackbook.me deelt haar highlights en hotspots via dit boek. Het ultieme Urban Travel Style Guide en staat daarnaast ook nog eens vol met tips en tricks. Hoe vind je bijvoorbeeld nou zo’n hotspot? Het boek is vanuit een persoonlijk oogpunt geschreven, wat het juist zo leuk maakt. In het laatste hoofdstuk vind je lijstjes met de beste hotspots per stad. Vanwege het kleine formaat is dit boek ideaal om mee te nemen op reis.

 

365 dagen onderweg – Floortje Dessing

Floortje Dessing, wie kent haar niet. Zij die een prachtig reisprogramma heeft bedacht en nu de wereld rondreist. Werkelijk om jaloers op te worden! In dit boek reis je een jaar lang mee met Floortje. n 365 dagen onderweg komt ze onder meer terecht in een meditatieoord in Arizona, gaat ze kitesurfen in Sint-Maarten, slaapt ze in Australië in een boomhut en maakt ze in Bhutan een tocht naar een van de mooiste kloosters ter wereld. Maar ook bezoekt ze het Guggenheim in Bilbao en struint ze tweedehands winkels af in een hippe buitenwijk van Oslo. 365 dagen onderweg zit kortom boordevol persoonlijke reistips van Floortje, inclusief manieren om goedkoop tickets te boeken en haar favoriete reiswebsites.

Journeys of a lifetime – National Geographic

Nog zo’n heerlijk bucketlist-boek! De favoriete reizen van de schrijvers van National Geographic gebundeld in een boek. De bekende bestemmingen, maar ook de minder bekende bestemmingen zijn uitgelicht. Van cruises rondom Antarctica tot het beklimmen van de Kilimanjaro en van de beroemde Ghan-trein in Australië tot aan de Schotse hooglanden. Ook vind je top 10-lijstjes in verschillende categorieën: de beste elevator rides, bruggen, ondergrondse wandelingen en nog veel meer. Je bucketlist wordt door dit boek alsmaar langer.

 

100 countries, 5000 ideas – National Geographic

Na het grote succes van het boek Journeys of a lifetime, bracht National Geographic nog een boek uit. Dit boek helpt je daadwerkelijk met het uitzoeken van jouw volgende bestemming aan de hand van je interesses. Verder vind je uitgebreide informatie over verschillende landen. Denk bijvoorbeeld aan een indicatie van geschatte kosten en gezondheidsmaatregelen. n het tweede deel van het boek worden de honderd landen onderzocht – van Argentinië naar Zimbabwe, en alles tussenin – waarin de unieke hoogtepunten en ideeën worden beschreven over wat te doen tijdens het bezoeken, evenals tal van praktische informatie om jouw reis te plannen. In de zijbalk vind je de voor- en nadelen van de bestemming.

 


Into the Wild – Jon Krakauer

In April 1992 liftte een jongeman van een welgestelde familie naar Alaska en liep hij in zijn eentje de wildernis ten noorden van Mount McKinley in. Zijn naam was Christopher Johnson McCandless. Hij had zijn spaargeld, $25.000, weggegeven aan goede doelen, liet zijn auto en het grootste deel van zijn bezittingen achter, verbrandde al het geld in zijn portemonnee en begon een nieuw leven. Vier maanden later werd zijn ontbindende lichaam gevonden door een groep elandjagers. Hoe McCandless is omgekomen is het onvergetelijke verhaal van Into the Wild.

Eat, pray, love – Elizabeth Gilbert

Een ontspannen boek van een vrouw die na het overwinnen van een midlife crisis en scheiding ontslag neemt op haar werk en een jaar lang de wereld rondreist. Het is wat mij betreft niet het beste boek ooit, maar gewoon heerlijk om bij weg te dromen.

 

Lonely Planet’s guide to travel photography – Richard l’Anson

Ik twijfel stiekem nog of dit boek in het lijstje past, omdat je niet echt inspiratie opdoet voor een volgende reis. Toch komt mijn dwang om te reizen behoorlijk naar boven. Het boek staat vol met tips, dit is echt mijn handboek wat betreft fotografie. Uitleg over de camera, hoe een camera werkt en ook waar je rekening mee moet houden op reis. Je leert veel over ISO, focus en sluitertijd en leert hoe je betere foto’s kunt maken. Wanneer ik weer een stukje gelezen heb, wil ik direct op pad om het uit te proberen!

Miss yellow hair, hello! – Iris Hannema

Reizen gaat niet altijd over sprookjes, dat weten we allemaal. Iris is een reisjournalist en schrijft over haar geestige en absurde verhalen als wereldreizigster. Want ziek word je toch wel, kamperen doe je in Togo óp de auto, aan corrupte politie in Colombia ontkom je niet en wat doe je als er een dronken Iraniër ongevraagd in je bed opduikt? ‘Iris schrijft smakelijke en onweerstaanbare reisverhalen waardoor je direct op pad wilt!

Wat zijn jouw favoriete reisboeken? Of hoe doe jij inspiratie op voor een reis?