De huidige klimaatverandering wordt steeds meer een hot topic. Een aantal prachtige plekken zijn inmiddels verloren gegaan of veranderd en helaas zullen er nog velen volgen. Wat houdt de klimaatverandering precies in? Welke bestemmingen zijn al aangetast? En het belangrijkste: wat kun jij eraan doen?

klimaatverandering, wat is dat precies?

de temperatuur op aarde stijgt, waardoor ons klimaat veranderd. je merkt het vast zelf wel: de winters worden warmer en we hebben steeds minder sneeuw. er valt relatief veel neerslag in Nederland, ook dat is een gevolg van de klimaatverandering.

de stijgende temperaturen zijn een gevolg van meer broeikasgassen in de lucht. broeikasgassen zorgen dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. broeikasgassen, zoals CO2 komen van nature voor in onze atmosfeer, anders zouden we hier nu niet kunnen leven. door de toename van fabrieken, vervoer, energiecentrales en huizen verbranden we meer brandstof (zoals olie, kolen en gas). hierdoor komt er veel CO2 vrij en dat belandt in onze atmosfeer. dit geldt ook voor bijvoorbeeld onze landbouw en het kappen van bomen. er zit nu 40% meer CO2 in onze lucht dan een paar eeuwen geleden, kan je het je voorstellen?

Welke plekken zijn er al aangetast? 

Ik denk dat we het allemaal regelmatig voorbij horen komen: grote brokken ijs smelten, het koraal brokkelt af en het noorden van Afrika en het midden oosten wordt maar warmer en warmer. Hieronder zie je een aantal voor en na foto’s van plekken die helaas al zijn aangetast of er zelfs helemaal niet meer zijn.

Azure window, Gozo

Het nieuws dat de Malta boog is ingestort, is ons vast niet ontgaan. Een van de oorzaken is erosie, wat ontstaat door de klimaatverandering.

San Blas Archipel, Panama

Delen van dit archipel, wat uit duizenden eilandjes bestaat, verdwijnen in de zee door het stijgend waterniveau.

 

Chacaltaya, Bolivia

Chacaltaya was ’s werelds hoogste skigebied, maar door de klimaatverandering hebben ze deze helaas moeten sluiten.

Aral Sea, Kazachstan/Uzbekistan

Ooit het op 3 na grootste meer in de wereld, nu bestaat hij bijna niet meer.

Wat kan jij aan de klimaatverandering doen?

Helaas kunnen we niet gewoon even de temperatuur op aarde naar beneden draaien. Wel kunnen wij in het dagelijks leven rekening houden met de huidige klimaatveranderingen, zodat de toekomst er wat rooskleuriger uitziet. De volgende (eenvoudige) tips kan jij gewoon toepassen in het dagelijks leven.

Vermijd fossiele brandstoffen

De rapportcijfers van alle energieleveranciers in het jaar 2015. Bron: Greenpeace

Fossiele brandstoffen, zoals gas en steenkool, wordt ook wel grijze stroom genoemd. Groene stroom is beter voor het klimaat, omdat deze wordt opgewekt door water, wind, zon en biomassa en daardoor niet of nauwelijks CO2 uitstoten, in tegenstelling tot grijze stroom. Je kunt bijvoorbeeld zelf groene stroom maken door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen of kan je overstappen naar een andere energieleverancier.

Bespaar in huis

Ondanks dat je misschien groene stroom gebruikt, is het nog steeds belangrijk om zuinig om te gaan met stroom. Denk bijvoorbeeld aan apparaten die op standby staan die nog steeds stroom gebruiken en lampen in huis. Het scheelt al 80% door deze te vervangen met spaarlampen!

Ook in de keuken kan je besparen

Af en toe is het handig om je koelkast te controleren. Zijn de rubbertjes bijvoorbeeld nog in tact? Als dit niet zo is, gebruikt de koelkast meer stroom om de temperatuur laag te houden. Ook is het belangrijk om je koelkast af en toe te ontdooien. Hoe meer ijs je in de koelkast hebt, hoe meer stroom hij verbruikt. Zonde van je energierekening dus!

Vervoer van A naar B

Pak waar mogelijk is, vaker de fiets. Wanneer je toch genoodzaakt bent de auto te pakken, kijk dan of je een auto kunt delen, tegenwoordig zijn hier veel websites voor. Ook is een elektrische auto duurzamer.

Compenseer je CO2 uitstoot

Eerlijk is eerlijk: reizen is leuk, maar niet erg groen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om je uitstoot te compenseren. Zo draag je bijvoorbeeld bij aan een duurzame energie in een ontwikkelingsland via greenseat.nl en plant je een boom via treesforall.nl. Het is trouwens niet duur om je uitstoot te compenseren, voor een vliegticket van Nederland naar Australië draag je voor 54 euro al bij aan een beter milieu!

Hoe draag jij bij aan een beter klimaat?