Zakopane staat al een paar jaar op mijn bucketlist en eindelijk ben ik er dan, en ik ben blij verrast. Het is nog veel leuker dan verwacht! Zakopane is een bekend vakantieresort voor de Polen zelf, maar voor ons Nederlanders nog relatief onbekend. Het dorp ligt aan de voet van het Tatragebergte en is in de wintermaanden populair vanwege de skimogelijkheden en winterse activiteiten & in de zomer komt men naar de regio om te klimmen en hiken. Ik ben gek op bergen, dus raadt eens wat ik ging doen. Er zijn tientallen, misschien wel honderden hikes mogelijk. Ze zijn grotendeels vooraf uitgezet, maar je kunt ook routes combineren of van het pad afwijken. Ik koos ervoor om met de kabelbaan naar de top te gaan en naar beneden te wandelen. Serieus: tot nu toe het mooiste gebergte ooit! 

De kabelbaan

Ik sta om 06:30 uur op, want ik wil graag voor de drukte bij de kabelbaan zijn. In Polen is het vakantie en deze week zijn er diverse festivals, dus drukte alom. Tevens staat de kabelbaan in Polen bekend als een attractie met een van de langste wachtrijen. Ik reis vanuit het busstation in Zakopane naar Kúznice, wat 2 km buiten het centrum van Zakopane ligt. Bij aankomst slik ik even van de rij die ik zie. Ik hoop maar dat de kassa nog niet open is en de menigte zich heeft opgestapeld. Ondertussen valt mij op dat er nog een andere rij (lees: daar staat niemand!) voor bezoekers die reeds een ticket hebben. Balen, waarom heb ik er niet aan gedacht om een ticket online te kopen?

3 uur later sta ik uiteindelijk op de top van de Krasprowy Wierch en ben ik de rij allang vergeten, man wat een prachtig uitzicht! Omdat het een nationaal park is, mag je niet langer dan 1 uur en 40 minuten op de top blijven. Ik kocht een retourkaartje, omdat die 69 ZŁ (ongeveer €16) kost en een enkeltje naar de top 55 ZŁ (ongeveer €13). Scheelt weinig en stel je voor 1 uur en 40 minuten meer dan voldoende is op de top? Ik kwam er al snel achter dat niet van toepassing is. Ik dwaal een beetje rond en zonder iets te doen, behalve 1000 foto’s maken, is het al een uur later. Ik loop wel naar beneden!

De wandeling

Nadat ik op de top van Kasprowy Wierch heb genoten van het adembenemende uitzicht, ga ik langzaamaan naar beneden. Via de goed ontwikkelde app van Kasprowy Wierch kies ik een route. In de bergen liggen een aantal kraakheldere meren, daar wil ik zeker langs. Ik kies ervoor om de gele (Kasprowy Wierch-Murowaniec) en blauwe (Murowaniec-Kúznice) route te combineren. De route is 8,5 km lang en de verwachtte duur is 3:30 uur.

Ik geniet vooral van de eerste gedeelte van de hike. Ik loop over de ridge, die precies op de grens van Slowakije en Polen loopt. Als ik naar links kijk, zie ik Polen en aan mijn rechter hand zie ik de ruige bergen van Slowakije. Wat een bijzondere uitzichten, ik stop regelmatig om foto’s te maken en te genieten van het moment. Ook kom ik langs een aantal meren, waaronder Zielony Staw Gasienicowy. Tijdens mijn reis wilde ik ook heel graag naar Lake Morskie Oko, het grootste meer in het Tatragebergte. Omdat het echter zo druk was in de regio, was ik bang dat mijn foto’s verpest zouden worden door toeristen. Dit bevestigde mijn kamergenootjes in het hostel die wel waren geweest. Reden genoeg om nog eens terug te komen buiten het hoogseizoen!

Halverwege de hike kom ik langs een restaurant, wat tevens een hostel is. Ik stop er om wat te eten en ook om te genieten van dit gebied, enorme velden met paarse bloemetjes! Ik heb geen verstand van bloemen en planten, dus ik noem ze; paarse bloemen. Uiteindelijk heb ik er zo’n 5 uur over gedaan, inclusief een lunchstop en zo’n 100 fotostops. Stiekem ben ik toch wel erg blij om weer onderaan in Kúznice te zijn en geniet ik optimaal van een lekker biertje!

Tips

Zoals je al begreep, heb ik veel te lang in de rij gestaan voor de kabelbaan. Je kunt de kaartjes dus beter vooraf online kopen, zodat je zo de kabelbaan inspringt. Ik zag ik later dat er verspreidt door het dorp Zakopane ticketautomaten staan om kaartjes te kopen. Als je bij vertrek vanuit huis nog niet zeker weet wanneer je de bergen in wilt gaan of het weer liever afwacht, zijn deze automaten een fantastische uitkomst!

Ook is het aan te raden om Zakopane te mijden in het hoogseizoen. Alhoewel ik de drukte en de sfeer gezellig vind, is het jammer om zo lang te moeten wachten voor een attractie.

Hier nog enkele foto’s om te laten zien hoe fantastisch deze hike was!