Je wist vast niet dat dat bestond, maar toch is er een soort geheim etiquette-handboek voor wanneer je vliegt. Je maakt reizen voor andere passagiers wat makkelijker, maar uiteindelijk ook voor jezelf. Niets is vervelender dan confrontaties en irritaties tijdens een vlucht, je bent namelijk voor even best op elkaar aangewezen. Stap goed voorbereid het vliegtuig in en neem de volgende ‘regels’ mee in gedachten. 

Wees vriendelijk

Het kan geen kwaad om aardig te zijn voor je medereizigers. Begin bijvoorbeeld met elkaar gedag te zeggen. Er worden heus geen uitgebreide gesprekken van je verwacht, maar je zit toch een x aantal uur met elkaar opgescheept. Ik zou me ontzettend bezwaard voelen als ik geen gedag zou hebben gezegd, maar vervolgens wel hun hulp nodig heb. Stel je zit op de stoel bij het raam, zelf kom je eigenlijk nergens bij. Je zou dus kunnen vragen of je buurvrouw je tas uit het bagagevak zou willen halen of wilt opstaan omdat jij naar het toilet moet. Geloof me, het zal makkelijker zijn als je elkaar even begroet.

De gevreesde middenstoel

Ik denk niet dat er iemand vrijwillig voor een stoel in het midden kiest, maar toch wordt 30% van de passagiers op een vlucht geacht hierop plaats te nemen. Juist omdat iedereen deze stoel zo vreest, waarom zou je het deze mensen niet iets makker maken? Je zou deze persoon al heel gelukkig maken door je armleuning af te staan, jij het er tenslotte toch al een aan de andere kant en je kunt niet verwachten dat de persoon in het midden geen leuning mag gebruiken.

Persoonlijke hygiëne

Denk aan je medepassagiers. Je zit lang met elkaar opgescheept en niemand zit op je onaangename geurtjes te wachten. Poets bijvoorbeeld je tanden (of eet een kauwgompje) en gebruik deodorant. Het kan ook geen kwaad om voor de vlucht te douchen. Het klinkt misschien erg logisch, maar geloof me: er zijn blijkbaar genoeg mensen die dit dus niet doen en daar mag jij straks fijn naast zitten.

Houd rekening met geluid

Natuurlijk mag je praten in het vliegtuig, maar het is ontzettend vervelend als de persoon voor je of achter je schreeuwt. Ook zijn vieze geluidjes ongewenst. Natuurlijk hoest of nies je af en toe, maar rochelen in een vliegtuig voor andere mensen? Dit kan ook op de wc. Je zou denken dat ik normaal is voor ons, maar ik heb wel eens vluchten meegemaakt waar de buurman om de 5 minuten aan het rochelen was. Lang leve mijn fijne oordopjes!

Je zitplaats

Vliegtuigstoelen zijn ontworpen om de reis zo aangenaam mogelijk te maken, zo kan je bijvoorbeeld je rugleuning iets naar achteren zetten. Dit is natuurlijk ontzettend fijn, maar kan je het je voorstellen dat je persoon achter je zijn hoofd op de leuning rust en jij je leuning naar achter gooit? Of die persoon heeft een glaasje water op zijn tray staan, maar omdat jij naar achter komt valt het om? Het is natuurlijk geen enkel probleem om je leuning naar achteren te plaatsen, maar licht je achterbuurman even in.

Het o-zo-handige vakje voor boekjes en andere spulletjes

Weet je wel, dat netje ter hoogte van je knieën? Ik heb werkelijk geen idee hoe dit heet, maar vaak tref je er informatieboekjes van de vliegmaatschappij en bewaar ik er graag wat persoonlijke eigendommen. Een boek bijvoorbeeld, en mijn telefoon. Wat wel handig is om te weten is dat elke keer je dit vakje aanraakt, je voorbuurman dit voelt in zijn/haar rug. Gebruik dit vakje dus niet overdreven vaak. Hetzelfde geldt overigens voor het uitklapbare tafeltje.

Begrijp dat dit een soort van onofficiële handleiding is, maar ik weet zeker dat als iedereen zich hier aan houdt, iedereen er baat van heeft. Heb jij wellicht nog aanvullingen?