Soms zijn de afstanden van het vliegveld naar het centrum van de bijbehorende stad lang. dit is natuurlijk zonde van je tijd, zeker wanneer je slechts een paar dagen de tijd hebt. En dan heb je nog eens luchthavens die in werkelijkheid in een heel andere stad liggen. Geloof me, deze fout heb ik vaak genoeg gemaakt. Ben jij op zoek naar een stedentrip waar jij je tijd optimaal kunt benutten en heb je geen zin in een lange rit naar het centrum op plaats van bestemming? Lees dan snel verder!

Top 5

Het zou niet lastig moeten zijn om van een vliegveld naar de stad te komen. Ik kan echter uit eigen ervaring vertellen dat dit soms toch moeilijker is dan vooraf gedacht. Zo vloog ik een keer naar Londen Luton, had ik mooi even bespaard op dat ticket! Tot ik aankwam en ik een bus moest nemen naar Londen en ik daar €15 (enkele reis, ik moest dus ook nog terug) voor heb betaald. En ook nog eens een uur onderweg. Balen!

GoEuro onderzocht daarom ruim 70 luchthavens in Europa op afstand, reistijd en prijs. Uit dit onderzoek is de volgende top 5 ontstaan:

1. Nice (NCE), Frankrijk
prijs: €1,80 – afstand: 5 minuten

2. Lanzarote (ACE), Spanje
prijs: €1,40 – afstand: 10 minuten

3. Birmingham (BHX), Verenigd Koninkrijk
prijs: €4 – afstand: 9 minuten

4. Malaga (AGP), Spanje
prijs: €1,80 – afstand: 12 minuten

5. Frankfurt (FRA), Duitsland
prijs: €4,80 – afstand: 10 minuten

Londen Luton kwam het slechtste uit de test. Dat had ik eerder moeten weten.

Tevens deden ze onderzoek naar de best bereikbare luchthavens binnen de 10 populairste steden onder Nederlanders, om het jou een stuk makkelijker te maken. Daar kwam Praag (PRG) als beste uit de test met een transfertijd van een kwartier. De prijs voor deze rit is slechts €0,90! Praag wordt gevolgd door Berlijn (TXL) en op 3 is de romantische stad Venetië (VCE) geëindigd.


Misleidende namen

Sommige luchthavens doen vermoeden dat ze in of bij een grote stad liggen, maar in werkelijkheid liggen ze in the middle of nowhere en moet je kilometers ver reizen om in het centrum te komen! Een van die luchthavens is Barcelona Girona (GRO), wat ruim 100 km van het centrum af ligt. Ook is de naam van de luchthaven Hamburg Lübeck behoorlijk misleidend, want ook dit vliegveld ligt bijna 75 km buiten het centrum. De luchthavens Stockholm Skavsta (NYO) en Stockholm Västerås (VST) liggen ontzettend ver van het centrum, allebei meer dan 100 km!

Verder moet je oppassen met een vertrek vanaf Düsseldorf Weeze (NRN) wat bijna 85 km buiten Düsseldorf ligt en Brussel Charleroi (CRL), 60 km ten zuiden van Brussel. Geen van beide luchthavens in overigens makkelijk bereikbaar.

GoEuro heeft een interactieve chart uitgewerkt en aan de hand van deze chart plan jij gemakkelijk je volgende stedentrip. Zo weet je tenminste vooraf wat je te wachten staat.

Vanaf de luchthaven van Brno (Tsjechië) sta je met 20 minuten in het centrum.

Nederlandse vliegvelden

Ons kleine kikkerlandje beschikt over 6 luchthavens. Ideaal, zo is er altijd een luchthaven bij jou in de buurt. Soms is het fijn om vooraf te weten wat je van een vliegveld kunt verwachten. Zijn er bijvoorbeeld eetgelegenheden? Is er WiFi aanwezig? En hoe is de luchthaven her best te bereiken? Ook dit heeft GoEuro samengevat.

Momenteel reis ik door Oost Europa en heb ik de chart al regelmatig gebruikt, heel fijn onderzoek dus. Ik ben benieuwd of jij hem ook gaat gebruiken!