Hou jij ook zo van stedentrips? Ik kan er geen genoeg van krijgen! Het is goedkoop, je hebt in minder verlofdagen nodig en ik vindt dat je op een fijne manier kennis maakt met de cultuur van dat land. Ik ga graag op zoek naar steden die de moeite waard zijn, maar unieker zijn dan bijvoorbeeld Parijs, Barcelona of Londen. Dit zijn natuurlijk prachtige steden, maar iedereen gaat daar naartoe. Er staan nog behoorlijk veel nieuwe plekken op mijn bucketlist, een aantal daarvan deel ik met jullie!

Aarhus, Denemarken

Den Gamle By, Old town. Foto: Visit Aarhus

Een van de gelukkigste steden ter wereld. De bijnaam van deze stad is dan ook ‘City of Smiles”. Lange tijd lag deze stad in de schaduw van Kopenhagen, maar inmiddels is het de tweede grootste stad van Denemarken. Een stad waar je oudheid terug vindt in Den Gamle By (Old Town), maar tegelijkertijd ook de nieuwe kunst & cultuur beleefd. De mooie natuur buiten de stad is binnen handbereik, dus een geschikte bestemming voor elk soort reiziger. Ook kan je er heerlijk eten. Aarhus is trouwens ook de Culturele stad van 2017!

Fes, Marokko

Dit is er ook zo eentje, een stad die al lang op mijn bucketlist staat en nog steeds ben ik er niet aan toegekomen om het te bezoeken! Fes is, samen met Marrakech, een stad vol met de Marokkaanse cultuur. Overal vind je de mooie tapijten, kleurrijke schalen en vrolijke deuren. Om je verblijf hier compleet te maken, slaap je in een van de vele Riad’s. Vanuit Fes is kun je ook eenvoudig de stad Chefchaouen bezoeken, deze stad is helemaal blauw!

Bergen, Noorwegen

Ukriksbanen, Bergen. Foto: Bergen Tourist Board / Espen Haagensen

De stad staat al een tijd op mijn bucketlist. Een kleurijke stad midden tussen de Fjorden, de stad wordt dan ook wel de ‘Poort naar de fjorden’ genoemd. Er is voor ieder wat wils: lekker eten, winkelen, kunst & cultuur en voor de actievere reiziger is het een prima startpunt voor een verassende hike. De Noren zijn trots op hun land en hetzelfde geldt voor de Bergenaren, de restauranteigenaren of hotelmedewerkers zullen dan ook hun uiterste best doen om je zo goed mogelijk hun stad te laten ontdekken.

Poznan, Polen

Verrassende stad, zoals de rest van Polen. Vroeger was dit de hoofdstad van Polen, tegenwoordig is dit Warschau. Het centrale plein midden in de stad, Stary Rynek, is een van de mooiste pleinen van Europa met gekleurde gebouwen, historische attracties en leuke uitgaansgelegenheden.

Napels, Italië

Procida, Napels. Foto: Italia

Ik weet nog niet zeker of Napels onder de categorie stedentrip of meer onder de categorie vakantieregio valt, want er is zo veel te doen! In de stad zelf, maar de voornaamste reden dat ik graag naar Napels wil is vanwege de eilanden die voor de kust liggen: Procida (veeel gekleurde huisjes!), Capri (mooie stranden) en Ischia (historisch eiland). De eilanden zijn eenvoudig vanuit de haven te bezoeken en ook is een bezoek aan Pompeii de moeite waard, de stad die met de laatste uitbarsting van de Vesuvius onder de lava bedolven raakte.

Welke steden staan op jouw bucketlist?