Er bestaan zó veel prachtige eilanden in de wereld, ik hoef vast geen voorbeelden te noemen. Vaak moet je behoorlijk wat moeite doen om er te komen en zijn er geen rechtstreekse vluchten om nog maar niet over de prijs te spreken. Het probleem waar ik tegenaan loop is dat ik er ook gewoon de tijd niet voor heb. Misschien zijn de volgende eilandjes een overweging waard. Prachtige, tropische paradijzen, gewoon in Europa! 

Pserimos, Griekenland

Pserimos, Griekenland
Een van de eilandjes waar ik absoluut mijn hart aan verloren heb. Pserimos ligt net boven het Griekse eiland Kos en is makkelijk per boot te bereiken. Het is een klein eiland (oppervlakte van 15m2) met circa 40 inwoners en de meeste van hen wonen in de hoofdstad, gelegen aan een prachtige baai. Een aantal van de inwoners hier hebben bijvoorbeeld geen mobiele telefoons of bankkaarten, wat misschien ook wel het sfeertje op het eiland bepaald. Er zijn een paar hotels op het eiland, dus als je van plan bent hier 1 of meerdere dagen te overnachten, kan dat. Regel dit wel optijd, omdat er dus weinig slaapplekken zijn!

Elba, Italië
Elba is een wat groter eiland gelegen nabij Livorno. Vanuit de stad Piombino kun je eenvoudig een boot pakken, welke meerdere malen per dag vaart. Ook heeft het eiland een kleine luchthaven waar vanaf meerdere luchthavens in Italië op gevlogen wordt. Het eiland biedt voldoende mogelijkheden om je er enkele dagen te kunnen vermaken, zoals de mooie natuur, ‘free climbing’ en natuurlijk de paradijselijke stranden. Ook voor de cultuur zit je hier goed!

Corfu, Griekenland
Corfu is misschien wel een van de bekendste eilanden op deze bucketlist, maar verdiend absoluut een plekje. Het eiland is vooral bekend om zijn prachtige natuur, het is namelijk het groenste eiland van Griekenland, maar er zijn zeer zeker heel mooie stranden en baaien te vinden. Mijn favoriete stuk op Corfu is zeker de omgeving van Paleokastritsa, mooie rotskusten en stranden en ook kun je vanuit de haven boottochtjes langs de kust maken of stranden bezoeken die alleen per boot bereikbaar zijn. Wat ook een echte aanrader is, is om vanuit het zuiden de boot te nemen naar de eilandjes Paxos & Antipaxos, die ten zuiden van Corfu liggen. Corfu is makkelijk te bereiken per vliegtuig.

Porquerolles, Frankrijk

Porquerolles, Frankrijk

Porquerolles, Frankrijk
Dit mooie eilandje behoort tot de Iles d’Hyères aan de zuidkust van de Provence. Vanaf het Franse vasteland (La Tour-Fondue) vaar je in slechts 20 minuten naar Porquerolles. Het eiland is behoorlijk dichtgegroeid met bomen en struiken, het contrast met het helderblauwe water is dan ook prachtig. Het eiland is ideaal om heerlijk tot rust te komen. Er wonen weinig inwoners én het eiland is volledig autovrij, verharde wegen zijn er dus amper te vinden.

Brac, Kroatië
Het eiland behoort tot de Dalmatische Eilanden, net voor de kust van Split en is vanuit deze stad ook per boot te bereiken. De kustlijn heeft een lengte van ongeveer 175 km en is zeer afwisselend met veel inhammen waar zich dan weer kleine strandjes bevinden. De meeste stranden bestaan uit kiezels, maar er zijn ook enkele zandstranden, zoals in het Noorden Vela luka bij Supetar en Lovrecina. In het zuiden is dat het zeer bekende Zlatni rat (gouden hoorn). Het eiland staat bekend om de wijnen, schapenkaas en lamsvlees.

Capri, Italië
Capri is een eiland in de Golf van Napels in de provincie Campania en staat bekend om zijn ruige landschap en prachtige stranden. Vanuit de haven van Napels vertrekken er dagelijks meerdere boten naar Capri, een makkie dus. Jaarlijks zijn er diverse festivals en de bekendste bezienswaardigheid is de Blauwe Grot. La Piazzetta is de hotspot van het eiland, vroeger was dit een vismarkt en nu zijn er veel leuke restaurants en bars te vinden.

Lefkas, Griekenland

Lefkas, Griekenland

Lefkas, Griekenland
Lefkas heeft zijn naam te danken aan Kaap Lefkatas met witte stranden en rotsen. Het eiland heeft zijn eigen luchthaven en is dan ook eenvoudig te bereiken met het vliegtuig vanuit diverse Europese hoofdsteden. Ook is er een brug die het eiland met het vasteland verbindt. De hoofdstad is Choras en hier vind je veel historische gebouwen en kun je de echte Griekse cultuur proeven. Lefkas heeft de beschikking over een aantal prachtige zandstranden en vele mooie baaitjes. De stranden aan de westkust van Lefkas zijn uitgeroepen tot de mooiste stranden van Europa. De stranden aan de oostkust van Lefkas liggen doorgaans beschut in kleine baaitjes, die alleen met een bootje bereikbaar zijn. In veel plaatsen worden kleine motorbootjes verhuurd.

Formentera, Spanje
Het kleinste eiland van de Balearen en ik denk ook niet geheel onbekend. Formentera ligt onder Ibiza en is vanuit de haven op Ibiza per boot eenvoudig te bereiken. In tegenstelling tot Ibiza, heerst op Formentera een absolute rust. Op het eiland zijn veel kleine stadjes met historische gebouwen, dus het is ook aan te raden om af en toe eens van het strand af te komen en het eiland echt te ontdekken. Vanaf Formentera kunnen boottochtjes worden gemaakt naar de nabijgelegen en onbewoonde buureilandjes Espalmador en Espardell, waar witte stranden, modderbaden en kristalheldere lagunes zijn.

Berlenga Grande, Portugal
Circa 10 km voor de kust van Peniche, ten noorden van Lissabon, liggen de kleine Berlengas eilanden. Vanuit Peniche vaart er meerdere keren per dag een boot naar het eiland Berlenga Grande, de grootste (1500 bij 800m) van het archipel. Het eiland heeft een heel dramatische kustlijn met veel grotten. Natuurlijk de prachtige stranden niet te vergeten. Mocht je hier willen slapen, is dit enkel mogelijk in een tentje of in het fort op het eiland; je dient hiervoor wel zelf je slaapzak mee te nemen.

Sicilië, Italie"

Sicilië, Italie

Sicilië, Italië
Italiaans’ grootste eiland in de Middellandse Zee en staat bekend als vulkaaneiland, van de Etna natuurlijk die nog steeds actief is. Het mooie Sicilië heeft fantastische stranden. Met al die lange, brede zandstranden komen zon- , zee- en strandliefhebbers dan ook zeker aan hun trekken. Ook de hoofdstad Palermo is de moeite waard, veel mooie bouwwerken met geschiedenis en je moet hier zeker eens gaan eten in een lokaal restaurantje, Sicilië heeft namelijk een eigen keuken, mede als een eigen taal/dialect.

photo credits: Julien Sabardu, Piny Flying High, Tommie Hansen

Welk eiland is jouw favoriet?