Degene die mij goed kennen, weten dat ik een grote koffieliefhebber ben, want: een dag zonder koffie is een dag niet geleefd. Vandaar dat ik tijdens mijn stedentrip naar Stockholm vorige maand een aantal koffietentjes heb getest. Als je denkt dat wij Nederlanders al echte koffiedrinkers zijn, de Zweden kunnen er zeker ook wat van! Goede koffie is dan ook niet moeilijk te vinden en ze hebben zelfs een van de beste cafés van de wereld! Hieronder mijn favoriete koffietentjes.

Drop coffee bar1. Drop Coffee
Dit moderne café ligt net om het hoekje van metrostation Mariatorget in Södermalm. Drop Coffee heeft een unieke, maar typisch Scandinavische uitstraling, veel lichte kleuren met een hint turquoise. Direct al word ik warm ontvangen door een leuke, Australische Barista. Er hangt een gezellig sfeertje, studenten die aan het werk zijn, vriendinnen die samen een kop koffie gaan drinken. Ik drink een cappuccino (as usual) en om eerlijk te zijn, dit is de beste koffie die ik ooit heb gedronken! Een heel romige en aromatische smaak. Ook voor prachtige latte art moet je hier zijn, want daar kunnen ze wat van. Wat ik prettig vindt is dat hun handel eerlijk is, zij betalen de boeren die de bonen verbouwen een goede prijs, om zo de boeren en hun families te helpen.  Ze gebruiken de beste koffiebonen die zij kennen, voornamelijk uit Zuid Amerika. Je kunt hun bonen ook in de winkel kopen voor thuisgebruik. Nog een ‘klein’ feitje: de managing director Joanna Alm is momenteel Zweeds kampioen in koffie branden en heeft onlangs de vierde plaats bemachtigd tijdens de ‘World Coffee Roasting Championships’! Drop Coffee is absoluut mijn favoriet op dit lijstje.

2. Johan & Nyström 
J&N is de grootste roaster in Zweden en johan en nystrom stockholmik bezocht hun conceptwinkel in Södermalm. De conceptwinkel is tevens een klaslokaal, er worden diverse dingen getest, geprobeerd en gemaakt. De gekleurde stoelen buiten vallen direct al op. Södermalm is een vrij hippe wijk in Stockholm en de uitstraling van Johan & Nyström matcht de buurt goed. Bij binnenkomst loop je per ongeluk automatisch op de sweets af, wat zien die er goed uit! Mooi dat het lunchtijd was, dat gaf me een iets minder slecht gevoel en besluit om een soort taartje met chocolade, caramel en framboos te nemen. Ook neem ik een cappuccino (met latte art, word ik blij van!) en ga lekker buiten zitten. Het taartje is hemels, ook al zal ik zelf deze combinatie nooit bedenken, gelukkig deden zij dat wel. Ook de koffie is ontzettend goed, het smaakt iets minder ‘dark’ dan Drop Coffee, het ligt er misschien ook aan waar je van houdt. Ook J&N kiest voor een eerlijke handel en bezoeken zelfs de boeren regelmatig, zo weten ze altijd wat voor bonen ze branden en onderhouden ze een goede band met de boeren. De conceptwinkel heeft vele awards gewonnen, waaronder ‘de beste koffiewinkel van Zweden’ in 2014, een tweede plaats voor ‘de beste koffiewinkel in Europa’ en staan zij in de top 5 van wereld’s beste koffiewinkels!

snickarbacken3. Snickarbacken 7
Uniek is dat dit café is opgezet in een oude kunstgalerij gelegen in het centum van Stockholm. Er hangt en staat nog veel kunst, mooie hoge plafonds, tegelijkertijd is het ook nog eens een conceptwinkel, weer eens wat anders! Een ideale locatie om lekker te blijven ‘hangen’ voor een kop koffie, er is namelijk zoveel te zien en de passie van de barista’s is echt aanstekelijk. Ook hier serveren ze heerlijke koffie, het heeft een zachte smaak en ver weg proef je een beetje een fruitige smaak, heel apart (apart op een positieve manier). Het café is ook geschikt voor een ontbijt of heerlijke lunch, ze weten precies wat ze hier doen. Snickarbacken 7 is een van de meest stijlvolle cafés ter wereld en worden zelfs genoemd in de New York Times en de Duitse Vogue!

Drie totaal verschillende cafés en elk is uniek op zijn eigen manier, maar één ding mag duidelijk zijn: Zweden is een koffieland bij uitstek en mocht je Stockholm bezoeken, vergeet dan zeker niet een kopje koffie te drinken bij 1 van deze leuke tentjes. Ik denk dat ik snel weer terug naar Stockholm moet, volgens mij zijn er nog veel meer van de geweldige plekjes!

Waar drink jij het liefst een kopje koffie?