Als je naar Bali gaat, moet je eigenlijk ook wel een (of allemaal) van de Gili eilanden aandoen. Er zijn er 3: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Gili Trawangan staat vooral bekend om de grote feesten en de vele backpackers die er te zien zijn, Gili Meno is fantastisch voor de honeymooners en rustzoekers en Gili Air is een beetje een mengsel hiervan. Er heerst een heel fijne sfeer en prachtige stranden. Dit gaat goed gepaard met de heerlijke restaurants en gezellige bars. Er is genoeg te doen, hier zijn mijn beste tips!

Duiken

Als je op de Gili’s bent, maakt duiken je verblijf nog completer. Er zijn verschillende riffen rondom het eiland en er is voor ieder wat wils: nachtduiken, schildpadden, haaien, koraalriffen… informeer naar de mogelijkheden bij een van de vele duikscholen die er zijn. Tip: kies een duikschool waar jij je fijn bij voelt.

Duiken in Turtle Heaven, Gili Meno

Yoga

Op het eiland worden er op verschillende plekken yogalessen gegeven. Bij H20 yoga resort worden zelfs workshops gegeven voor beginners, ideaal als je geïnteresseerd bent in yoga maar het niet eerder hebt gedaan. Tijdens zo’n workshop leer je de van ‘het vak’, de gedachtengang erachter en een paar yoga posities. Super boeiende, 3 uur durende yoga workshop voor 300.000 IDR (€20,-)

Huur een fiets

Fietsen worden in grote aantallen op het kleine eiland verhuurd. Je huurt al een fiets voor 30.000 IDR (ongeveer €2,-) per dag. Het eiland kent eigenlijk alleen maar zandwegen, maar toch kun je bijvoorbeeld het eiland goed rondfietsen, op ieder deel van het eiland vind je wel weer andere dingen. Het oosten/zuid-oosten zijn bekend en daar vind je veruit de meeste accommodaties, bars en restaurants. Het zuiden kent ook een aantal leuke strandtenten en de stranden zijn hier nog mooier dan mooi. Het noorden en westen zijn wat rustiger, af en toe kom je eens een winkeltje of een hotelletje tegen. De weg is hier ook iets minder begaanbaar, vooral los zand. Des te avontuurlijker wordt je fietstocht! Het is ook mogelijk om een soort fatbike te huren, dat is een fiets met dikkere banden om het je wat makkelijker te maken.

Schommels in het water bij Bar Gili Lumbung

BBQ-en op het strand

Voor mijn verblijf op Gili Air verbleef ik op Bali en de Indonesische keuken is echt fantastisch. Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik na ruim een week rijst en noodles eten wel toe was aan iets anders. Ik ben vaak iets voorzichtiger met internationaal eten in het buitenland, omdat dit vaak niet tipt aan de lokale gerechten. Toch heb ik de gok gewaagd: op Gili Air wordt ’s avonds bij veel restaurants de BBQ aangestoken en kies je voor een lekker stuk vlees of verse vis en ik was blij verrast, echt een aanrader dus en naast dat het lekker smaakt, past het ook nog eens goed bij het eiland-sfeertje.

Cocktails drinken

hou van het eiland-leven en cocktails zijn daar zeker een onderdeel van. Gelukkig zijn cocktails op Gili Air in overvloed verkrijgbaar en hebben veel bars een happy hour, altijd leuk. Diverse gezellige restaurants (hou vooral ook de aankondigingen van live muziek in de gaten!) of een hippe cocktailbar pal aan het strand. Oja, verwacht geen uitbundig uitgaansleven, daarvoor moet je toch echt naar Gili Trawangan.

Dit zijn mijn favoriete dingen op het mooie eilandje voor de kust van Lombok. Wie weet heb je er in de toekomst wat aan!

PIN IT: