Oké, even eerlijk: ik had weinig verwachtingen van de Finse hoofdstad. Tijdens de tweede wereldoorlog hebben ze bijna alle steden in Scandinavië plat gebombardeerd, zo ook Helsinki. De meeste steden zijn kort na de oorlog opgebouwd, maar de bouwstijl uit die tijd is niet bepaald mooi te noemen. Ik verwachtte dan ook een droevige stad met vooral veel wolkenkrabbers. Gelukkig had ik het mis, want niets is minder waar: het is een heel fijne stad en er heerst een aangename sfeer. Helsinki is hip! Deze 5 dingen mag je dan ook zeker doen in Helsinki!

Koffie drinken

Koffie drinken kunnen ze in Scandinavië goed. Ik dacht dat wij Nederlanders hier goed in waren met gemiddeld 6,7 kg koffie op jaarbasis, maar in Finland is dit zelfs 9,6 kg. Daarmee drinkt Finland gemiddeld ook de meeste koffie van de wereld.

Het is dus aannemelijk dat je in Helsinki wel een goed bakkie pleur kunt krijgen. Door de stad heen vind je veel cafés die er leuk uitzien, ik denk niet dat je er ergens een vies kopje koffie kunt krijgen. De Finse variant van Starbucks is trouwens Roberts Coffee met verschillende cafés in de stad. Zeker een van de betere koppen koffie die ik op heb!

Zwemmen in de haven

Je ziet het steeds vaker, zwembaden worden aangelegd in de haven van een grote stad. Onlangs is Helsinki hierin meegegaan en het resultaat mag er wezen! Allas Sea Pool is makkelijk te bereiken en ligt midden in het centrum. Behalve dat je er kunt zwemmen, beschikt het complex ook over sauna’s (nee, geen Nederlandse sauna’s!), een tof dakterras met bar en een reuzenrad met een mooi uitzicht over de stad. Regelmatig worden er evenementen gehouden, kijk of er wat te doen is wanneer jij een bezoek brengt aan de stad.


Eten op het marktplein

Bij de haven vind je Kauppatori, in het Nederlands het marktplein. Waan je tussen de locals en struin langs de kraampjes met leuke souvenirs. Ook komen de locals hier graag een stuk vis eten, aangezien er veel straateten wordt aangeboden op de markt! Ook hebben ze een net boven de kraampjes gespannen, zodat jij geen last hebt van duiven en dus gewoon rustig kunt genieten van een lekker stuk zalm!


Bezoek Suomenlinna

Suomenlinna is een oude vesting dat gebouwd is op 6 eilanden die voor de kust van Helsinki liggen. Sveaborg werd in 1748 gebouwd door de Zweden, toen het huidige Finland nog tot het Zweeds koninkrijk behoorde. Dit jaar precies 100 jaar geleden (in 1917) werd Finland onafhankelijk en 1 jaar later kreeg Sveaborg de huidige naam: Suomenlinna. In het Zweeds wordt het echter nog steeds Sveaborg genoemd. Tegenwoordig is het een populaire plek voor zowel toeristen als locals, die er bijvoorbeeld graag gaan picknicken.

Winkelen

Ik ben gek op Scandinavisch design; kleding, meubels, decoratie… noem het maar op. Goed nieuws, want in Helsinki zit je dus goed. Er zijn verschillende malls waar je je gerust een dag kunt vermaken. In het centrum zelf vind je bekende winkelketens, maar ook fijne en prachtige boutique stores. Een aanrader is zeker om de winkel van Iittala te bezoeken, een beroemd Fins merk voor woondecoratie, voornamelijk gemaakt van glas.

 

Ben jij al eens in Helsinki geweest?